BRUNARICA

11,90 

Na zalogi (se lahko naroči)

Opis

Brunarica je najpreprostejše in najcenejše domovanje. Nastane s sestavljanjem drevesnih debel, enega na drugega. Tipična brunarica je majhna, saj ima eno sobo z enimi vrati in majhnim oknom, kjer potekajo vse dejavnosti njenih prebivalcev (kuhanje, prehranjevanje, spanje…).

Komplet vsebuje material in dele, ki so potrebni za gradnjo brunarice: lesene dele različnih dolžin in debelino 9×9 mm, sestavne dele za izgradnjo strehe, oken, vrat, podlage iz vezanega lesa, folijo za steklo na oknih in druge komponente, ki jih potrebujemo za izgradnjo konstrukcije. Prah, ki je priložen, je namenjen simboliziranju trave, smirkov papir pa za manjše popravke. Prav tako je priložen podroben načrt gradnje.

Dodatna orodja, ki so potrebna za gradnjouniverzalno lepilo, modelarski nož, škarje in vodene barvice.

Brunarica je del serije WALACHIA, ki jo sestavljajo leseni hobi kompleti za gradnjo različnih lesenih konstrukcij. Serija skupno tvori tradicionalno srednjeveško vas, ki vsebuje vse konstrukcije tradicionalnega življenja: brunarico, leseno hišo, kmetijo, hlev, senik, skedenj, kolarnico, kaščo, magistrat, cerkev, zvonik, gostilno, grad, stolp, kovačnico, železniško postajo, mlin na veter, mlin na vodi, most… Vsaka konstrukcija je na voljo v posameznem kompletu, tako da lahko otrok dopolnjuje svojo zbirko in postopoma gradi svojo vas.

Dodatne informacije

Teža 0.36 kg
Dimenzije 29 × 21 × 47 cm
Težavnostna stopnja sestavljanja

2 – nezahtevno

Priporočena starost

8+

Vsebina

64 delov

Velikost sestavljenega izdelka

150x100x120 mm

Velikost škatle

290x217x47 mm

Teža pošiljke

0.36 kg

Varnost

Znak CE – pri izdelavi igrač so bile upoštevane vse varnostne zahteve, ki veljajo za Evropsko unijo

Zgodovina in zanimivosti

Gradnja brunarice ima zelo dolgo tradicijo. V planinah lahko še danes najdemo številne brunarice, tudi takšne, katerih starost presega 400 let in več.

Zgodovinsko poreklo gradnje brunarice ima svoje korenine v Skandinaviji in vzhodni Evropi. Čeprav je njihov izvor znan, so prve brunarice oz. strukture podobne brunaricam bile zgrajene v severni Evropi že v bronasti dobi (okoli leta 3500 pred Kristusom). V času ko so se Evropejci začeli širiti v severno Ameriko, so že imeli tradicijo uporabo hlodov za izdelavo hiš, hlevov in drugih objektov. Brunarice danes povezujemo predvsem s podeželsko Severno Ameriko.

Brunarice nastanejo s sestavljanjem drevesnih debel, enega na drugega in prekrivanju na vogalih. Tako so naredili močno strukturo. Tesnjenje brunarice so uredili z mahom, blatom ali s katerim drugim materialom, s katerim so zadelali odprtine in reže. Da so bile brunarice tople so skrbele že živalske kože in klobučevina.

Tipične brunarice so bile majhne. V njih je bila ena soba z enimi vrati in mogoče majhnim oknom. Ker brunarice niso imele kovinskih nog na katerih bi stale, so se končale z zarezami katere so bile zarinjene v zemljo, ali pa z lesenimi klini. Streha je bila narejena iz majhnih kratkih desk. Tla so bila izdelane iz trde gline. Okenske odprtine so bile pokrite z oljnim papirjem da so spuščale v prostor malo svetlobe. Sobo so ogrevali z odprtim kaminom, ki je služil tudi kot štedilnik.

Morda vam bo prav tako všeč…